Er zijn natuurlijk ook de vele liederen die Gezelle op aanvraag of in samenwerking met een componist heeft gemaakt. Hier vinden we de liederen die Remi Ghesquiere componeerde en die hij uitgaf in 1891 en 1900 in Dertig geestelijke liederen. Ook de samenwerking van Gezelle met Edgar Tinel wierp vruchten af en resulteerde in Zes Geestelijke Gezangen (op.33), Zes Marialiederen (op.34), Vier Adventsliederen (op.35) en Vridag (op.39). Dit laatste muziekwerk maakten Gezelle en Tinel voor de proclamatie in 1887 van Sint-Lodewijkscollege te Brugge.

Bij deze categorie willen we ook de gedichten betrekken die tijdens Gezelles leven op muziek werden gezet en waarvan Gezelle dus de muziek heeft gehoord. Dit geldt voor de composities van Alfons Mervillie, E. Mechelaere, J. Destoop, P. Busschaert en F. Mille.

Al bij al zijn er weinig componisten die tijdens Gezelles leven muziek bij zijn gedichten componeerden. Dit in tegenstelling tot de liederenhausse die na zijn dood losbarsten: werkelijk oorverdovend.